Arrain salda
- Errezeta
- Bidali iruzkina
Arrain salda
Marsella aldean, Bullabesa deitzen den haien arrain zopa egiteko, egunean harrapatutako arrokako arraintxoak erabiltzen dituzte. Krabak, txilibituak, sabiroiak, muxumartinak, barbarinak, karraspioak… Barazki batzuekin batera egosi eta txinoan jo eta jo egiten dituzte zuku guztia atera arte. Gero, arrain horren hondakina, katuari ematen diote. Gu ez gara hainbestera iritsiko, baina, tira!
Osagaiak
- Oliba olioa, 2 koilarakada handi
- 2 tipula ertain, zerrendatan
- Eskutada bat txanpinoi, garbiak, xerratan
- Porru baten hosto berdeak, xehaturik
- Arrain zuriaren buru eta hexurrak. Kilo bat. Ongi garbitu odol-hondarrik ez izateko. Puska txikitan. Esan arrain-saltzaileari dozena bat kolpe emateko matxetearekin.
- Ardo zuria. Zorrotada eder bat
- Gatz larria
- 2 litro ur
Errezeta
Olioa jarri kazola batean eta hartan su motelean tipulak, txanpinoiak eta porru-hostoak frijitu, 5 minutuz. Barazkiak xamurtu direnean, arraina gehitu. Sua bizitu eta beste bost minutuz frijitu, noizean behin eraginez guztiari. Gatz pixka bat bota. Ardoa isuri eta irakiten utzi segundo batzuetan. 2 litro ur inguru gehitu eta irakiten eduki 15 minutuan su motelean. Sutatik kendu eta pausatu dadila salda 10 bat minutuz, hondarrak behean geldi daitezen. Iragazkitik pasatu.