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Hiztegia

Hiztegia

Ez gara hizkuntzalariak, baina guk termino hauetako lehena erabiltzen dugu besteak baino gehiago:

Abakando: Bogavante, Crabe, Hormard, Javel, Misera, Oeuf

Abokat: Aguacate, Ahuakate, Avocat

Abrikot: Abricot, Albaricoque, Albarikoke

Ahate: Canard, Pato, Piru

Aingira: Angila, Anguila, Anguille

Alberjinia: Aubergine, Berenjena

Almandrongila: Albondiga, Boulette, Haragi-bola

Amuarrain: Trucha, Truite, Trutxa

Andere-mahats: Groseille, Grosella

Aneta: Aneth, Eneldo

Angula: Pibale, Txitxardina

Angurri: Pastéque, Sandía

Antxoa: Anchois, Bokeron, Boquerón

Arandoi: Lechera, Lecheruela, Almendra, Amanda, Amande

Arbendol: Almendra

Arkume: Agneau, Axuri, Bildots, Cordero, Umerri

Arraia: Bastanga, Postegua, Raie, Raya

Arraingorri: Perloi, Perlon

Arrautza: Arraultza, Arroltze, Huevo

Arroz: Irris, Riz

Atun: Hegalaburra, Thon Rouge

Aza: Berza, Chou, Col

Azalore: Choufleur, Coliflor

Azpizuna: Filet, Solomillo

Aztala: Mollet, Pantorrilla, Zankarra

Baba: Haricot, Haba

Babarrun: Alubia, Haricot rouge, Ilar gorri, Indaba, Judía

Bainila: Vainilla, Vanille

Bakailao: Bacalao, Morue

Banana: Banane, Plátano

Baratxuri: Ail, Ajo, Berakatza

Barbarin: Rouget, Salmonete

Barraskilo: Caracol, Escargot

Barrengorri: Champignon de Paris, Champiñón

Basurde: Jabalí, Sanglier

Behi: Vaca, Vache

Behiki: Carne de vaca, Viande de boeuf

Belar: Herbe, Hierba

Berberetxo: Berberecho, Coque

Berdel: Cabaille, Caballa, Verdel

Berro : Cresson

Bieira: Coquille Saint Jacques, Erromes oskola

Birrindu: Triturar, Triturer

Bisigu: Besugo

Brokoli: Brécol, Brocoli

Bruselatxo: Bruselako azatxoa, Bruselaza, Chou de Bruxelles, Col de Bruselas

Buia: Buey de mar, Itsasoko karramarro handia, Petaka

Dilista: Lenteja, Lentille, Txindila

Ehe: Lejia

Endibia: Endive, Endivia

Eper: Perdiz, Perdrix

Erbi: Liebre, Liévre

Erreboilo: Rodaballo, Tourbot

Erregosi: Faire revenir, Sofreir

Erremolatxa: Betterave, Remolacha

Erretilu: Azpil, Bandeja, Plat, Plater zabal

Errota: Gésier, Hazikontxo, Hera, Molleja

Eskarola: Escarola, Scarole

Esne: Lait, Leche

Ezkai: Thym, Tomillo

Faisai: Faisán

Fruitu: Fruit, Fruta

Gainerre: Gratinar, Gratiner

Galeper: Caille, Codorniz

Ganba: Crevette rose, Gamba

Garaztatu: Gainetik busti, Likidoa gainetik egin

Gari-zainzuri: Asperge sauvage, Espárrago triguero

Gazta: Fromage, Gasna, Queso

Sopor: Bol, Forma borobileko ontzi, Katilu handia, Saladier

Haragi: Carne, Okela, Txitxi, Viande

Hegaluze: Bonito, Thon blanc

Hestebete: Charcutería, Charcuterie

Igel: Grenouille, Rana

Ilar: Petit pois, Guisante

Indioilar: Dinde, Pava

Itsas kabra: Cabrarroca

Itsas oilar: Cardine, Gallo del Norte

Itsaski: Crustacés, Marisco

Izokin: Salmón, Saumon

Kapoi: Capón, Chapon

Kardu: Cardo, Chardon

Karrakela: Bígaro, Bigorneau, Itsasoko barraskilotxo, Magurio

Kornixon: Pepinillo

Kruxpetabuñuelo beignet fritter

Kui: Calabaza, Citrouille, Courge, Kalabaza

Kuiatxo: Calabacín, Courgette

Kukulu: Coeur, Cogollo

Lanperna: Percebe, Pouce pied

Naranja: Naranja

Legatz: Merlu, Merluza, Orange

Leka: Baina, Haricot vert, Judía verde, Vaina

Lekale: Egoskaria, Legumbre, Légume

Limoi: Citron, Limón

Lupi: Loup de mer, Lubina

Luzoker: Concombre, Pepino

Mahonesa: Mayonesa

Marrubi: Fraise, Fresa, Mailuki

Martorri: Cilantro, Coriandre

Masusta: Mora, Mûre

Meloi : Melón

Merlenka : Merlu moyenne, Pescadilla

Mero: Mérou

Mertxika: Melocotón, Pêche, Tuaxa

Mihiarrain: Lenguado, Limande, Sole

Mugurdi: Framboise, Frambuesa, Franbuesa

Muin: Cervelle, Garun, Seso

Muskuilu: Mejiloi, Mejillón, Mojojoi, Moule

Nekora: Etrille

Odolki: Boudin, Morcilla, Odoloste, Tripotx

Ogi: Pain, Pan

Oilagor: Becada, Bécasse, Pekada, Sorda

Oilar: Coq, Gallo

Oilasko: Pollo, Poulet

Oilo: Gallina, Poule

Olagarro: Poulpe, Pulpo

Olio: Aceite, Huile

Olo: Avena

Onddo: Bolet, Cêpe, Hongo

Orburu: Alcachofa, Alkatxofa, Artichaut

Orein: Cerf, Ciervo

Orri-mami: Feuille de blette, Penca de la acelga

Ostra: Huître

Otarrain: Langosta, Langouste

Otarrainxka: Camarón, Crevette

Pasta: Pâte

Patata: Lursagar, Pomme de terre

Pepinilo: Kornichon

Pepino txikia: Kornixon, pepinillo

Perretxiko: Champignon, Seta

Piku: Figue, Higo

Pintada: Pintade

Piper: Piment, Pimiento, Poivron

Porru: Poireau, Puerro

Postre: Azkenburuko, Deserta, Dessert

Potxa: Alubia blanca, Babarrun zuria, Haricot blanc

Poxatu: Escalfar, Pocher, Ur irakinetan sartu

Sagar: Manzana, Pomme

Sardina: Sardine

Tipula: Cebolla, Oignon

Trufa: Boilur, Truffe

Txahal: Aratxe, Ternera, Txekor, Veau, Zekor

Txangurru: Araignée de mer, Araña de mar

Txerri: Cerdo, Cochon, Urde, Zerri

Txipiroi: Calamar, Calmar

Txirla: Almeja, Palourde

Txitxarro: Chinchard, Jurel, Garbantzu, Garbanzo

Txitxirio: Pois chiche

Txokolate: Chocolat, Chocolate

Untxi: Conejo, Lapin

Uraza: Laitue, Lechuga, Salade verte

Urraburu: Dorade, Dorada

Usakume: Paloma, Palombe, Uso

Xapo: Lotte, Rape

Xukatu: Idortu, Lehortu, Sikatu, Urgabetu

Xuxu: Profiterol

Zainzuri: Asperge, Espárrago

Zankar: Morcillo

Zerba: Acelga, Bette

Zerriki: Cochonnaille, Txerriki, Urdeki

Ziape: Mostaza, Moutarda

Ziazerba: Epinard, Espinaca

Zigala: Cigala, Langoustine