Patatak uretan ongi egosteko era
- Errezeta
- Bidali iruzkina
- Antzeko errezetak
Osagaiak
- Zorrotada on bat oliba olio
- Zorrotada on bat ardo zuri
- Porru bat
- Tipulin erdia
- Hiruzpalau piperbeltz ale
- Apioa adaxka bat
- Gatz larria
Errezeta
Era hoberena da beren azalarekin egostea. Garbitu egingo ditugu lehenik, itsatsirik eraman ohi duten lurra edo zikina kentzeko, eta kazola baten hondoan jarriko ditugu. Urez bete eta honako gai hauek erantsiko ditugu: zorrotada on bat oliba olio, zorrotada oparo bat ardo zuri, porru bat, tipulin erdia, ale batzuk piperbeltz, apioa (adaxka bat) eta eskukada bat gatz larri. Patatak egosterakoan, neurri bertsukoak izango dira guztiak, ez ditugu handiak txikiekin nahasiko. Kazola estali eta su eztian utziko dugu egosten guztia. Irakiten hasi orduko neurtuko dugu gatz-puntua, eta gehiago emango dugu, behar izanez gero. Egosten utziko ditugu, labana txiki baten punta erraz ziztatzen dela ikusi arte. 15-20 minutu dira, gutxi gorabehera.
Egosi eta, ura xukatu ondoren, egosi diren kazola berean paratuko ditugu. Tapatu eta hantxe edukiko ditugu hozten, 20 bat minutuan, zuritu aurretik. Hala egiten badugu, begiradaz zurituko dugu patata-azala, eta haren mamia beti bat egongo da, trinko: xerrak egiterakoan, ez dira hautsiko.
Oso garrantzitsua da egoste-prozesua etengabea baina leun-leuna izatea, patatak leher ez daitezen.
Patata frijituak
Patata frijituak – Osagaiak Kilo bat patata Oliba olioa Gatza Errezeta Patatak zuritu eta xerra edo zati loditan moztu, nahi dugun bezala. Uretan ongi garbitu, almidoia kentzeko. Lehortu. Zartagin handi batean bizpahiru hazbete olio jarri, …
Karrakela eta patata entsalada
Osagaiak Kg bat patata, uretan egosiak eta zurituak Kg bat karrakela edo magurio, egosiak eta oskoletik orratz batez atereak 2 tipulin, xafla oso mehetan moztuak Oliba olio birjina Xorta bat limoi zuku Perrexil pikatua Gatza …
Patata gainerreak kremarekin
Patata gainerreak kremarekin – Osagaiak 1’5 kg patata Perrexil sorta bat Apio adaxka bat Limoi azal bat, liztariz lotuak Litro bat esne Esnegaina, litro laurdena Gazta arraspatua, 150 g Baratxuri ale bat, erdibitua Gatza eta …
Patatak errioxako eran
Patatak errioxako eran – Osagaiak 6 patata eder zuritu eta kraskatuak Porru txiki bat, xehatua Piper berde bat, xehatua Piper gorri erdi bat, xehatua Tipula erdi bat, xehatua Baratxuri-buru bat, garbitua Kaiena punta bat Bi …
Patata tortilla
Patata tortilla – Osagaiak 2 dl oliba olio 200 g tipulin, pikatua 100 g piper berde, pikatua baratxuri ale bat, pikatua 800 g patata, zurituak eta dadotan moztuak 8/9 arrautza fresko Gatza Errezeta Padera zabal …