Kardua txirlekin
- Errezeta
- Bidali iruzkina
- Antzeko errezetak
Kardua txirlekin –
Osagaiak
- Kardu bat
- Ura
- Gatza
- 4 baratxuri ale, xehatuak
- 4 koilarakada oliba olio
- 2 koilarakada irin
- 500 g txirla
- Kardua egosi den salda, 2 baso handi
- Xorta bat ardo zuri
- Perrexil xehatua
…
Errezeta
Kardua garbituko dugu lehenik. Zatiak ur irakitan sartu eta gero, presio-eltzea itxi eta balbula biraka hasi orduko eztituko dugu sua, maila apalenera eramanez, balbulak biraketari utzi gabe betiere. 35/40 minutu egingo ditu eltzeak balbula biraka duela. Sua itzali, balbula erretiratu eta eltze barruan utziko dugu kardua hozten, estalkia ireki gabe, ongi hoztu arte.
Kazola apal bat su gainean jarri eta ongi xehaturiko 2 baratxuri ale sartuko ditugu hartan. Bi koilarakada oliba olio erantsiko ditugu ondotik. Baratxuria dantzan hasi orduko sartuko ditugu kardu puskak, egosiak eta xukatuak. Minutu batean edukiko ditugu kardu zatiak baratxuriaren ondoan gozatzen eta koilaratxokada bat irin eta karduak egosi diren salda, baso bat gutxi gora-behera, erantsiko ditugu ondoren, pixkana-pixkana saltsa arin bat itxuratzeko.
Kardu erregosien gainean irauliko ditugu txirlak, marinel eran maneatuak. Horretarako, oliba oliotan gozatuko ditugu beste bi baratxuri aleak, ongi xehaturik. Dantzan hasi orduko erantsiko ditugu koilaratxokada bat irin eta baso bat kardu-salda, eta minutu batean utziko dugu salda irakiten. Hartan irauliko ditugu txirlak, ongi garbitu eta gero, eta ardo zuria, eta su eztian utziko ditugu ireki arte. Ireki ahala, banan-banan erantsiko ditugu karduaren kazolan, ez daitezen gehiegi egosi eta aldi berean zaildu. Txirla guztiak saltsa berdetik atera eta gero, murrizten utziko dugu saltsa hori eta karduen kazolara bihurtuko dugu ondoren. Perrexil xehatua erantsiko dugu. Gatz puntua neurtu, behar badu zuzendu eta zerbitzatu.
Kardua txirlekin

Kardu irin-arrautzeztatuta saltsan
Osagaiak Kardu egosi bat, zatitua Irina Arrautza joa Perrexil xehatua Baratxuri ale bat, xehatua Oliba edo eguzki-lore olioa, frijitzeko 3 koilarakada oliba olio Tipulin handi bat, pikatua Kardua egosi den salda, edontzi handi bat Zimiko …

Txirlak txapan
Txirlak txapan Osagaiak 1,6 kg txirla 4 koilarakada handi oliba olio Kaienako piper-mutur bat 2 baratxuri ale, xerratan moztuak koilarakada handi bat sagardo-ozpin Perrexila, trauskil xehatua * Lau pertsonentzat Errezeta Ur ugarian garbituko ditugu txirlak, …

Pasta txirlekin
Pasta txirlekin – Osagaiak Tipulin txiki bat, xehe-xehe egina Baratxuri ale bat, txikitua Oliba olio pixka bat Ardo zuri pixka bat Baso erdi bat ur Arrozetarako txirlak, kilo bat Perrexil xehatua 600 g pasta, egosi …

Kardu entsalada
Osagaiak Kardu bat gordinik 8 koilarakada oliba olio birjina Koilarakada bat sagardo-ozpin Baratxuri ale bat, xehatua Gatza Errezeta Kardu gorria da entsaladan jateko dagoen kardu mota. Kardu mota hau lantzeko, laborariak lurrez estaltzen du landarea …

Orburuak txirlekin
Orburuak txirlekin – Osagaiak 24 orburu egosi, hotzak eta laurdenkatuak Kg erdia txirla 2 baratxuri ale, pikatuak Orburuak egosi diren salda, hiru litro laurden inguru 3 koilarakada oliba olio Perrexila, pikatua Koilarakada apal bat irin …