Zainzuriak arrautza irakinekin
- Errezeta
- Bidali iruzkina
- Antzeko errezetak
Zainzuriak arrautza irakinekin
Osagaiak
- 24 zainzuri lodi zuri, egosiak edo bestela kontserba onekoak
- 8 arrautza, oso freskoak
- 2 dl sagardo-ozpin
- 2 litro ur
- 4 koilarakada handi oliba olio birjina
- Gatza
Errezeta
Kazola batean (altua eta estua izan dadila aukeran), ura jarriko dugu irakiten, gatzik gabe. Irakiten hasi orduko erantsiko diogu sagardo-ozpina, eta borborrak hautsiko dira horrenbestez. Suaren bizitasuna kontrolatuko dugu uneoro urak irakin ez dezan bortizki. Kikara edo edontzi txikitan hautsiko ditugu banan-banan arrautzak eta binaka irakinaraziko ditugu, kikaratik ur berora eztiro labainduz. Minutu batez edo edukiko ditugu irakiten.
Bitarte horretan, irabioan erabiliko ditugu arrautzak, kontu handiz eta bitsadera baten laguntzaz. Minutuko tartea bete duguneko, ur berotik atera eta ur hotzean sartuko ditugu arrautzak, gatz apur batez ere (koilarakada handi bat litroko) hornitua den ontzi txiki batean. Eten egingo dugu horrenbestez egostea, gorringoak mami ez daitezen, eta irakinaldiko urak erantsiko zion ozpin gustu azkarregia leunduko diogu zuringoari.
Aldez aurretik egin ahal izango dugu hau guztia eta, zerbitzatzeko unean, berriro berotu ahal izango ditugu arrautzak irakinaldi batez edo mikrouhinetan indar apalenean beroaldi bat emanez.
Xukatu egingo ditugu ondoren zainzuriak, egosi baditugu, edo kontserba-potetik aterako ditugu, eta banako plateretan edo azpil batean egokituko ditugu. Potekoak badira, mikrouhinetan epelduko ditugu, indar erdian, berotasun apur bat eduki dezaten. Ez ditugu gehiegi berotuko, honda ez daitezen. Haien gainean ipiniko ditugu irakindako arrautza beroak. Gainetik gatz pixka bat eman eta gero, oliba olio birjina gordinez (4 koilarakada handi) garaztatuko dugu guztia.
Zainzuriak arrautza irakinekin

Arrautza poxatuak
Arrautza poxatuak egiteko era tradizionala sinplea da oso: xorrotada bat ozpin (edo limoi zuku) duen ur irakinetara apurtu arrautza eta goilara batekin forma borobilari eusten saiatu, alferrik izango den arren: arrautza ez zaizu guztiz borobila …

Trufa beltzen nahaskia
Osagaiak 2 arrautza, joak + gorringo bat Gurina, mutur bat Neguko boilur edo trufa beltz bat, garbi eta zerrenda mehetan moztua Gatza Gurin freskoa, mutur bat Errezeta Eltze giderdun bat su eztian jarri eta gurina …

Gari-zainzuriak arandoiekin
Osagaiak Bi sorta gari-zainzuri 200 g arandoi, arkume nahiz txahalarenak 2 baratxuri ale, xerratan 5 koilarakada oliba olio Gurina, mutur bat Gatza *Lau pertsonentzat Errezeta Ordu erdian edukiko ditugu arandoiak ur hotzean. Lehortu eta garbitu …

Zainzuri tortila
Zainzuri tortila Osagaiak Sorta bat zainzuri 3 koilarakada oliba olio 8 arrautza, joak eta gatza emanak Gatza Errezeta Alde gogorra eta lurtsua kenduko diegu zainzuriei. Zuritu. Muturra bereizi, 2 bat zm, eta xerra finetan moztuko …

Urdaiazpiko iberiar arrautzopila
Osagaiak Koilarakada bat oliba olio Urdaiazpiko iberikoa edo txerri iberikoaren besoa, gustuaren eta gastatzeko dugun diruaren arabera. 16 zerrenda 8 arrautza Errezeta Zartaginera koilarakada bat olio jarri eta su bizi-bizian, une bakar batez frijitu urdaiazpikoa, …