Menua

Sardinak arranparrillan

  • Sardinak arranparrillan
  • Errezeta
  • Bidali iruzkina
  • Antzeko errezetak

Sardinak arranparrillan – 

Osagaiak

  • Nahi adina sardina, dozenaka batzuk
  • Gatza eta su-txingarrak, garrik gabe

Sardinak arranparrillan

Errezeta

Udaren hasiera da sardinak erretzeko garai egokiena, sanjuanetan. Julio Cambak adierazi zuen bezala, “ez dira etxean, gure seme-alaben ama bertutetsuaren ondoan, jateko, emakume lagun arin eskandalosoarekin baizik. Jan ondoan, bizi guztiko gaiztotu ote den sentsazioa jabetzen da gutaz. Barruko harrak eta lotsak ez gaituzte ordudanik abandonatuko, eta gutxi izango dira Arabiako lurrin guztiak gure eskuak arazteko”. Sardinak jateko alkandora hutsik jardun behar dugu, mantxaren beldurrik gabe, mahai-lagun onen ondoan.

Itsasotik etorri bezala erre behar dira sardinak. Uretan garbitu eta lehortu egingo ditugu ondoren. Hezurra, tripak, burua eta guzti paratuko ditugu arranparrillaren burdinetan. Hori bai, gatz larri eman diezaiegun, neurrian. Arian-arian erreko ditugu, txingarretatik aparte xamar, kiskal ez daitezen eta isuritako koipeak txingarretan eragindako keaz egoki lurrin daitezen.

Buelta eta buelta erre ondoren, ogi puska batean jasoko ditugu banan-banan, koipeak ogi mamia ongi busti dezan. Eskuekin jango ditugu eta guztiak barruan daramagun tripazainak tentazioaren atean jo orduko irentsiko dugu koipean bustitako ogia.

Sardinak arranparrillan

Iruzkina bidali

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude

Sardinak gatzetan

Sardinak gatzetan

Sardinak gatzetan –  Osagaiak 2 kg sardina Gatz larria Oliba olio birjina, estra. Sardinak gatzetan Errezeta Burua kendu sardinei. Tripak ere atera. Ez hausteko ahaleginak eginez, behatz-mamiekin ireki eta erdiko hezurra aterako diegu. Sardina bitan …

sukaldean-fondo0

Sardina pipermorro eta oliba beltz ogitartekoa

Osagaiak Opil bat, bitan irekia Lata txiki bat sardinatxo oliotan, ongi xukatuak Piper gorriak edo berdeak, erreak, zurituak, zerrendatan moztuak eta hazirik gabe Eskukada eder bat oliba beltz, hezurrik gabe Zorrotada bat oliba olio birjina …

sukaldean-fondo0

Sardina entsalada

Osagaiak 32 sardina xerra marinatu, garbi eta oliba oliotan kg erdia patata, uretan egosiak, zurituak eta xerratan moztuak Tipulin bat, xerratan moztua Oliba olio birjina eta sagardo-ozpina Gatza Errezeta Gopor edo entsalada-ontzi batean ipiniko ditugu …

sukaldean-fondo0

Patata eta sardinzahar entsalada

Osagaiak Patata zurituak uretan egosiak, hiru kilo laurden Eskarola bat, garbitua eta sortatan 4 sardinzahar ketuak edo oliotan marinatuak, dadotan zatituak 2 arrautza egosi, zurituak eta xehatuak Dijongo ziapea edo garau ziapea, zopa-koilarakada bat Sagardo-ozpina, …

Sardinak eskabetxean

Sardinak eskabetxean

Sardinak eskabetxean –  Osagaiak 1,5 kg sardina ertain, garbi eta bururik gabe Irina eta frijitzeko olioa 2 tipulin eder, zerrendatan moztuak 8 baratxuri xister, osorik Erramua, hosto fresko bat 10 koilarakada oliba olio Koilarakada bat …