Eltzekaria nola egin
- Errezeta
- Bidali iruzkina
- Antzeko errezetak
Osagaiak
- Porru bat
- 2 azenario
- Arbi bat
- Tipula bat, iltze usaintsu bat ziztaturik duela
- Baratxuri-buru bat
- 10 koilarakada oliba olio
- 2 hanka hezur eta 2 belaun hezur
- 200 g txerri saiheski
- 200 g txerri urdai
- Kg bat behi zankar
- Oilo laurden bat
- Txorizo fresko bat
- Eskukada bat perrexil
- 200 g txitxirio edo garbantzu, bezperatik beratzen jarriak
- 2 patata, zati handi xamarretan moztuak
- Eskukada bat fideo
- Gatza
Errezeta
Barazkiak eta haragia garbituko ditugu. Sare batean sartuko ditugu txitxirioak, barreia ez daitezen. Eltze zabal batean sartuko ditugu osagai guztiak (txorizoa eta patatak izan ezik); urez estali eta olioa gaineratuko dugu. Hiruzpalau orduz edukiko dugu eltzekoa su ertainean egosten, aparra aldiro-aldiro atereaz. Irakinean egongo da etengabe; bestela, gogortu egingo zaigu txitxirio. Bukatu baino ordu erdia lehenago sartuko ditugu txorizoa eta patata puskak.
Hiru iraulitan zerbitzatuko ditugu gaiak. Zopa joango da aurren (saldari koipea erretiratu eta hartan egingo ditugu fideoak); txitxirioak joango dira hurren, eta haiekin batean barazkiak, patatak, txorizoa, hezur muindunak, txerri saiheskia eta urdaia (zatitu egingo dugu hau guztia, lekalearekin aurkezteko), eta haragia aurkeztuko dugu hurren, piperrada edo tomate saltsarekin.
Zankarra izaten da haragi erabiliena, baina beste batzuk ere bidera daitezke haren ordez (gomendatzekoak dira bereziki isatsa eta matrailak). Haren zaporeari emango zaion garrantziaren arabera sartuko dugu haragia lehenago edo geroago: nahiago badugu eltzekariak haren zaporea izan dezan, barazkiekin batera sartuko dugu, ur hotzean (txitxirioak, ura irakitean); mamitsu egotea nahiago badugu, eltzekoa ia irakitan dagoela sartuko dugu. Irakin arinean egosiko dugu etengabe eltzekoa.
Txerri saiheskiak labean erreta baratxuri, perrexil eta ziapearekin
Osagaiak Txerri saiheskia, 4 puska eder 2 baratxuri ale, pikatuak Perrexila, zerrendatan moztua Xorta bat oliba olio Xorta bat limoi zuku Koilarakada bete ale-ziape Xorta bat ozpin Xorta bat ardo zuri Ura eta gatza *Lau …
Behi matraila salteatuak baratxuri eta patatekin
Osagaiak 2 txahal matraila eder, koipe eta azalik gabe 20 baratxuri ale oso, azala eta guzti 2 tipula, zerrenda mehetan zatituak 5 patata eder, zurituak eta xerra lodietan zatituak Gatza Perrexil xehatua Oliba olioa Errezeta …
Txerri azpizunak saltsan
Osagaiak 3 edo 4 txerri azpizun, erdi tamainakoak eta puska handitan moztuak 4 baratxuri ale, osorik 2 azenario, xerratan moztuak 2 porru, pikatuak 2 tipulin, pikatuak Baso erdia ardo zuri 6 koilarakada tomate saltsa Ezkaia, …
Txerri mutur irin-arrautzeztatua
Osagaiak 6 txerri mutur garbi eta ilerik gabe Baratxuri-buru bat Porru bat, osorik Tipulin bat, osorik Oliba olioa Ura Gatza Irina eta arrautza joa Oliba olioa, frijitzeko *Lau pertsonentzat Errezeta Kazola batean oliba olio xorta …
Patata eta tipula entsalada
Patata eta tipula entsalada – Osagaiak Patatak uretan egosiak eta zurituak, kilo bat 2 tipulin, zerrenda mehe-mehetan zatituak Oliba olio birjina, limoi zuku pitin bat Gatza eta piperbeltz eho berria Patata eta tipula entsalada Errezeta …