Txahal muturrak tipula saltsan
- Errezeta
- Bidali iruzkina
Txahal muturrak tipula saltsan –
Osagaiak
- 2 txahal mutur
- 3 tipula
- Baratxuri-buru bat
- Azenario bat
- Porru bat
- 2 tomate, onduak
- Eskukada bat perrexil adaxka
- Oliba olioa
- Irina eta arrautzak, joak
- Gatza
Errezeta
Muturrak uretan garbitu eta, baldin badituzte, bizarrak edo ileak kenduko dizkiegu bizar-xafla batez. Sutan ipiniko ditugu muturrak, ur hotzez estalita, irakiten hasten diren arte. Uretatik atera eta ur hotzetan freskatuko ditugu ondoren. Berriro ere ur garbiz estali eta erantsi egingo ditugu tipula oso bat, baratxuri-burua osorik, azenarioa, tomateak eta perrexil adaxkak. Gatza eman eta sutan ipiniko dugu kazola, estalita, eta irakiten utziko ditugu muturrak, 2 ordutan gutxienez. Egosiak dauden ikusteko, labaina batez ziztatu eta haragia zailtasunik gabe zeharkatzen duen ikustea izaten da hoberena. Orduan atera egingo ditugu muturrak saldatik.
Salda iragazkian pasa eta gorde egingo dugu saltsa egiteko. Egosi ditugun barazkiak ere gorde egingo ditugu, ondo xukatu ondoren. Horren ostean, piezaren erdian duten kartilago gogorra kendu, eta 10 bat puskatan zatituko ditugu muturrak, intxaur eder baten neurriko pusketan.
Beste kazola batean oliba olioa isuri, eta geratzen diren bi tipulak erantsiko ditugu, pikatuak. Gatza eman eta tipulak egiten utziko ditugu ondoren, 20 bat minutuan, xamur gelditu arte. Orduan erantsiko ditugu muturrekin batera egosi ditugun barazkiak, eta estali egingo ditugu muturrak egositako saldaz. Egiten utziko ditugu 30 bat minutuan.
Hori guztia sutan egiten ari den bitartean, irinetan pasako ditugu mutur puskak, eta soberako irina kenduko diegu ondoren. Horren ostean, jotako arrautzan bustiko ditugu mutur puskak. Arrautzatik atera eta olio beroan sartuko ditugu, eta frijitzen utziko ditugu ongi txigortuta gelditzen diren arte.
Orduan ondo xehatu eta iragazki fin batean pasako dugu saltsa. Irin-arrautzatan pasa eta xukatutako muturren gainean isuriko dugu saltsa ondoren. 15 bat minutuan irakiten edukiko dugu guztia, haragia gozo-gozo gera dadin, eta zuzenduko dugu gatz puntua. Pausatzen utzi eta berriro berotuko ditugu, zerbitzatu aurretik.