Pikillo piperrak bakailaoz beteak
- Errezeta
- Bidali iruzkina
- Antzeko errezetak
Pikillo piperrak bakailaoz beteak –
Osagaiak
- 4 bakailao solomo pil-pilean eginak, beren saltsa eta guzti
- 2 piper berde, zerrendatan moztuak
- 4 tipulin eder, zerrendatan moztuak
- Baratxuri ale bat, xehatua
- Perrexil xehatua
- Pikillo piperrak, 2 pote
- Baratxuri-buru bat, osoa
- Oliba olioa
- Irina eta arrautza irabiatua
- Gatza
Pikillo piperrak bakailaoz beteak
Errezeta
Poteak ireki eta piperrek duten salda kendu. Zartagin handi batean jarri, hondoa ongi estaltzen dutela, baratxuri-buruaren ale libratuekin; aleak azal eta guzti, eta oliba olioz estalirik. Su eztira hurbildu olioari burbuila zantzuak agertu arte, eta betiere sua ezti-ezti dagoela kontrolatuz. Horrela eduki ordu eta erdiz gutxi gorabehera, eta jiratu tarteka piperrak bi sardexkaz baliatuz, ziztatu gabe, bi aldeak konfita daitezen. Piperrek olioa uherrarazten dutela ikusiko dugu, eta konfitatu ahala gainaldeetan zuku karamelatuaren arrasto batzuk biltzen zaizkiela eta olioa garbituz doala pixkanaka. Orduan atera behar dira.
Kontu handiz xukatu, ez puskatzeko, egindakoan oso erraz puskatzen baitira. Olioa gorde, beste batean piperrak konfitatzeko edo patatak frijitzeko. Utzi hozten.
Zartagin batean olio pixka bat jarri, eta jarri han piper berdeak, tipulina eta baratxuri xehatua eztiki frijitzen, gatz pixka bat emanda. Su eztian egiten utzi 30 minutuz, eta pixka bat gorritzen hasten utzi. Bitartean, pil-pileko bakailaoari saltsa kendu, gero piperren saltsatarako erabiliko baitugu, eta bakailaoa izpitu, hezur eta azalak kendu: hezurrak bota, eta azalak xehatu.
Barazkia egindakoan, olioa kendu, berriro kazolan jarri eta bakailao izpitua gehitu, azal xehatuekin eta pil-pil saltsa pixka batekin. Bat egin dadila dena eraginez, perrexil xehatu pixka bat gehitu eta gatz puntuari erreparatu. Hor dugu piperren betegarria.
Orduan, piperrak bete, kontuz, hautsi edo leherrarazi gabe. Horrelaxe uztea daukagu eta beroturik “mikrouhinen labean edo ohikoan pil-pil saltsa beroarekinâ salteatu edo arrautza-irinetan pasatu eta oliba olio bero-beroan albardatu, eta ongi frijitu. Eta gero, betiere, pil-pil saltsa bero-beroan pixka batez salteatu.
Metodo berdina erabiliz, pil-pileko bakailaoaren ordez, 4 bakailao zati tomatetan edo saltsa berdean eginak ere erabil daitezke, eta errezetan esandako guztia berdin egin; baina oraingoan piperrak tomate saltsan edo saltsa berdean aterako dira. Nola hasi garen, ba, beste bide batetik bukatu. Bitxia da piper beteak egiten hastea, bakailao kaxuela batetik hasiz. Horrela trebatuko dugu eskua.
Pikillo piperrak bakailaoz beteak
Saltsa bizkaitarra
Saltsa bizkaitarra – Osagaiak 1,1 kg tipula zuri, zerrenda mehetan moztua 1,1 kg tipula gorri, zerrenda mehetan moztua 3 baratxuri ale, osorik eta zurituak 3 ale piperbeltz 12 koilarakada oliba olio Urdaiazpikoaren hezurra, puska txiki …
Hegaluzea piperrekin
Hegaluzea piperrekin – Osagaiak 4 hegaluze solomo lodi, hezur eta azalik gabe, 220 g bakoitzak Ximiko bat irin 12 piper gorri edo berde, zerrendetan moztuak 4 baratxuri ale Oliba olioa Gatza Hegaluzea piperrekin Errezeta Padera …
Porrusalda bakailaoarekin
Porrusalda bakailaoarekin Osagaiak 4 porru eder 2 azenario eder Patatak, kilo erdia Litro bat ur Bakailao zati eder bat, beratua, azalik gabe eta izpituta 4 koilarakada oliba olio … Errezeta Lehenik porruak eta azenarioak zuritu …
Bakailao kroketak
Bakailao kroketak Osagaiak 450 g bakailao papurtu, beratua eta pikatua Tipulin bat, pikatua 2,2 litro esne 75 g gurin eta 75 ml oliba olio birjina 3 arrautza, 2 egosi eta pikatuak eta 1 joa 300 …
Bakailao ajoarrieroa
Bakailao ajoarrieroa Osagaiak 3 puska bakailao beratu, 250 g bakoitzak Tipulin handi bat, pikatua 4 baratxuri ale, pikatuak 12 piper txorizeroen mamia, uretan beratu ondoren 10 koilarakada tomate saltsa Kaienako pipermina, pixar bat 10 koilarakada …