Tomate konfitatua
- Errezeta
- Bidali iruzkina
- Antzeko errezetak
Tomate konfitatua –
Osagaiak
- 30 tomate txiki (sortakoak), golfeko pilotaren tamainakoak
- 15 baratxuri ale
- Oliba olioa
- Gatza eta azukrea
- Ezkaia, 4 adaxka
- Laberako paper sulfuroztatua, orri bat
Tomate konfitatua
Errezeta
Zurtoina kendu tomateei eta egin azpialdean ebaki bat, gurutze tankeran. Jarri ura suelto irakiten eta borborka hasten denean sartu tomateak, sail txikietan, eta eduki ur irakinetan segundo batzuez. Berehala sartu ur izoztuan, freskatzeko. Tomate guztiak uretatik pasatakoan edo galdostutakoan (sukaldari saritu batek esango lukeen bezala) azala kendu eta erdibitu, zabaletara.
Kontu handiz kendu barneko hazi gelatinatsuak eta mamia besterik ez utzi. Horrela izango ditugu hirurogei tomate erdi txiki. Gopor batean sartu denak eta gobernatu gatz eta oliba olioz, mixerian ibili gabe.
Labeko erretilu batean edo bitan, gure labearen arabera, labeko paperaren orria (ez badugu horrelako paperik aurkitzen, aluminiozko batez baliatu) eta tomate guztiak erretiluan jarri, alde borobila azpialdea ukituz, parparreatu gainera azukrea, ezkai adaxkak eta baratxuriak osorik, azal eta guzti, eta sartu labean 90 graduan 3 orduz. Hiru ordu horien buruan, jiratu eta beste 2 orduz eduki erretilu berean. Tomateak konfitaturik gelditu behar du, lehor, deshidrataturik, baina bere kolore gorri bizia galdu gabe; ez dute inondik inora ere belztu edo erre behar, su handiegian egin diren seinale baita hori.
Egia esan tomateak horrela egitea behiak hausnarrean ikustea baino aspergarriagoa da, baina hartutako lanak merezi du, gero dadotan zatiturik entsalada batean edo xehaturik ozpin saltsa batean erabili baitaitezke.
Hoztutakoan, onena ongi ixten den ontzi batean gordetzea da, oliba olio birjinatan murgildurik, hozkailuan, hiru hilabetez gehienez ere.
Tomate konfitatua

Tomateak okelaz beteak carolaren eran
Osagaiak 8 tomate heldu, ertainak eta trinko-trinkoak, betetzeko 2 tipulin, xehatuak 3 baratxuri ale, xehatuak 4 koilarakada oliba olio Haragi xehatua, kilo bat (txerrikia, behikia edo txahalkia, gizenduna, lehorra izan ez dadin) Tomate saltsa, 10 …

Tomateak hegaluzez beteta allioli saltsarekin
Tomateak hegaluzez beteta allioli saltsarekin – Osagaiak 8 tomate heldu, ertainak eta trinko-trinkoak, betetzeko Hegaluzea oliotan, ongi hautatua, 8 zati eder Tipulin bat, xehatua Baratxuri ale bat, xehatua Perrexil xehatua Oliba olio birjina, 2 koilarakada …

Pasta tomate eta txorizoarekin
Pasta tomate eta txorizoarekin – Osagaiak 700 g pasta, egosi berria, nahi dena (saltsa daramaten plater mota honetarako espagetiak edo tagliatelleak dira egokiak) 4 tomate handi, helduak, zurituak eta dadotan moztuak Tipulin handi bat 2 …

Zigala, leka eta tomate entsalada
Zigala, leka eta tomate entsalada – Osagaiak Kg bat leka frantses edo Euskal Herriko, haririk gabe, uretan egosi berriak eta xukatuak 24 zigala, erdi tamainako, ur gazian egosiak, xukatuak eta zurituak Tipulin bat, pikatua 2 …

Saltsa azkarra
Saltsa azkarra – Osagaiak 2 kg tomate umo 3 tipula eder, pikatuak Kaienako pipermin bat Oliba olioa Ximiko bat azukre Tanta batzuk tabasko Gatza Errezeta Olioa kazola batean isuri eta tipulak frijituko ditugu hartan, 35 …